Mantrailing

Wat is mantrailing?

Het engelse woord mantrailing bestaat uit man = mens en trail = route.

Mantrailen is het de hond leren vervolgen van een menselijk spoor; de geurstroom die de persoon heeft achtergelaten op zijn route. Zo’n geurstroom heet de trail. Deze trail zou kunnen bestaan uit moleculen van gasachtige zweetresten, hormoonstoffen & uitademingslucht en de geurcomponenten van de bodembeschadiging. De precieze samenstelling is wetenschappelijk nog niet geheel bekend.
De hond wordt aan het werk gezet en maakt gebruik van zijn speurkwaliteiten. Dit doet hij door zijn zeer goed ontwikkelde neus te gebruiken. Een opgeleid team, (geleider en hond) kan door samenwerking (management) de afgelegde route reconstrueren en zo de gezochte persoon vinden. Daartoe wordt de geleider getraind de gedragingen van zijn hond goed te observeren (lezen van de hond). Daardoor kan een goede geleider  aan zijn hond zien of deze juist wèl geur van de gezochte persoon ruikt óf dat ergens absoluut geen geur van die persoon ligt (de lichaamstaal interpreteren).

Motivatie

Het verkrijgen van de juiste motivatie voor het mantrailen bij de hond is belangrijk. Daartoe gebruiken we tijdens de cursus de natuurlijke gedrevenheid uit de passie voor de jacht.

  •  Het is een ongedwongen manier van speuren waarbij de hond zelfstandig kan werken.
  • Momenten van teamwork tussen geleider en hond worden begeleid.
  •  Het leertraject bevat een stapsgewijze opbouw. Na aanleren en verstevigen van de grondbeginselen volgt een geleidelijke invoering van veranderingen.

Het werken met honden gebeurt bij Mantrailing Overijssel op een hond-vriendelijke manier; op basis van respect en vertrouwen. De leermethoden zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde principes.

In onze werkwijze leggen we de nadruk op;

  • Het zelfstandig werken van de hond.
  • Teamwork waar nodig.
  • Aanleren van basisvaardigheden met geleidelijke stijging van de moeilijkheidsgraad.
  • Oefening op specifieke onderdelen.
  • Inbouwen van dubbelblinde trails.
  • Wij certificeren mantrailing sport levels 1, 2, 3 en 4 met onbekende spoorlopers in onbekende gebieden.

Is mantrailen voor alle honden geschikt?

Ja, in principe zijn alle honden specialist in het gebruik van hun neus door hun goede reukzintuig. Daarnaast zijn er door differentiatie in de fokkerij bepaalde rassen ontstaan die het vervolgen van sporen hoog op hun voorkeurslijstje hebben staan (bv zweethonden, brakken en bloedhonden).

Ook zijn er honden die gefokt zijn voor het jagen op wild door middel van neusgebruik. Deze honden zijn getalenteerd om geuren te detecteren en uit te werken naar de bron. In het bijzonder bepaalde jachthonden.

Er zijn vele rassen met elk hun speciale ras eigenschappen. Zo zoekt elk ras op zijn eigen manier en zoekt ook elke individuele hond op zijn eigen wijze. Mantrailen is geschikt voor alle honden op elke leeftijd mits goed gezond.

Mantrailen als vrijetijdsbesteding geeft de hond voldoening en de mogelijkheid zich te ontplooien; dit heet sport-trailing. Het is een ontspannende activiteit voor baas en hond.
Voor honden met bepaalde gedragsproblemen kan deze activiteit een therapeutisch werking hebben, bijvoorbeeld doordat meer zelfvertrouwen wordt opgebouwd (theratrailing).

Voor zeer getalenteerde teams (hond- geleider combinatie) is doorstromen naar een reddingshondengroep een mogelijkheid (professioneel).